Age IV Campaigns – Genghis Khan – Το Campaign των Μογγόλων

Age IV Campaigns – Genghis Khan – Το Campaign των Μογγόλων

Το μαγευτικό τοπίο και οι διαφορετικοί πολιτισμοί της Μογγολικής Αυτοκρατορίας συνδέονται κυρίως με τον Τζένγκις Χαν, έναν άνθρωπο του οποίου το όνομα είναι αναγνωρισμένο σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες συνεισφορές του περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του Δρόμου του Μεταξιού και την ένωση τεράστιων αποστάσεων γης – αλλά ποιος ήταν αυτός πριν αναλάβει αυτήν την εξουσία;
Πώς το αγόρι της Μογγολίας που γεννήθηκε με το όνομα Temujin έγινε ο πανίσχυρος Τζένγκις Χαν;
Υπάρχουν πολλές πηγές, πρωτογενείς και δευτερεύουσες, που μας δείχνουν την ιστορία του μετά την άνοδο στην εξουσία, αλλά η λήψη μιας σαφούς εικόνας της ιστορίας του Τεμούτζιν πριν από την επιτυχία του είναι σαφέστατα μια μεγαλύτερη πρόκληση.
Κοιτάζοντας τις λίγες διαθέσιμες πηγές, τα στοιχεία που μας δίνουν εμφανίζουν μια συναρπαστική εικόνα που δείχνει πώς ο Τζένγκις Χαν δημιούργησε έναν κόσμο που αλλάζει στρατιωτικά, πολιτιστικά, πολιτικά,και κοινωνικοοικονομικές καινοτομίες αρκετά ισχυρές για να συνεχίσουν να μεταμορφώνουν τον κόσμο ακόμη και μετά το θάνατό του.

Ο Temujin γεννήθηκε το 1162 στις στέπες της Μογγολίας, αν και μερικοί εκτιμούν ότι η γέννησή του συνέβη στη δεκαετία του 1150.
Πατέρας του ήταν ο Yesugei, μέλος της φυλής Borijin που κυβερνιόταν από τους συγγενείς Tayichiud και μητέρα του ήταν η Hoelun, μία από τις νεαρές γυναίκες του πατέρα του.
Είχε αρκετά αδέλφια αλλά κυρίως είχε μια δύσκολη και τεταμένη σχέση με τον ετεροθαλή αδελφό του Μπέγκτερ.
Μετά τη γέννησή του, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν προορισμένος να είναι ένας καλότυχος ηγεμόνας, καθώς κρατούσε έναν θρόμβο αίματος από τη μήτρα της μητέρας του στα μικρά του χέρια.
Αυτός ο θρόμβος αίματος συμβόλιζε το γεγονός πώς η τύχη και η επιτυχία ήταν στο πλευρό του για το υπόλοιπο της ζωής του.
Επιπλέον, το όνομα γέννησής του, Τεμουτζίν, του δόθηκε από τον πατέρα του αφού νίκησε τον πολεμιστή Τεμούτζιν Ούγκε σε μάχη εναντίον των Τατάρων.
Το να δώσει αυτό το όνομα στον γιο του ήταν ένας άλλος συμβολικός τρόπος προετοιμασίας του για το μεγαλείο που ακολούθησε.

Από νωρίς, ο Yesugei αναζήτησε γυναίκα για τον γιο σε μια προσπάθεια να χτιστεί μια καλύτερη σχέση μεταξύ του Temujin και του Begter.
Επειδή δεν είχε αρκετή προίκα για να προσφέρει στην οικογένεια της νύφης, πρόσφερε την εργασία του Τεμούτζιν ως αντάλλαγμα για το χέρι της νύφης.
Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, ο Yesugei συνάντησε μια ομάδα Τατάρων που τον δηλητηρίασαν ως εκδίκηση για τη δολοφονία ενός από τους πολεμιστές τους τα προηγούμενα χρόνια.
Αν και ζήτησε πριν πεθάνει ο Γιεσούγκι να επιστρέψει ο Τέμουτζιν στο σπίτι,  δεν άντεξε μέχρι φτάσει ο γιος του.
Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Hoelun και τα παιδιά της εκδιώχθηκαν από την οικογένεια Tayichuid, που ήταν το μοναδικό στήριγμα που είχε απομείνει στην χήρα.
Ακόμη και μετά την απώλεια του συζύγου της, η Hoelun έβαλε κύριο στόχο της να διασφαλίσει ότι τα παιδιά της θα μεγαλώσουν τόσο καλά όσο αυτή πίστευε.
Δούλευε ακούραστα για να φροντίσει την οικογένειά της.Ο Temujin ήταν μάρτυρας της απίστευτης δύναμης και αποφασιστικότητας της μητέρας του, η οποία καθόρισε την άποψη του νεαρού αγοριού για την δύναμη της επιμονής στο στόχο.

Σε ηλικία μόλις εννέα ετών, ο Τεμουζίν ζούσε βιώνοντας την ανέχεια, τρώγοντας ψάρια και ρίζες που ο ίδιος και η μητέρα του μάζευαν.
Μέχρι την ηλικία των 13 ετών, η σχέση του Τεμουτζίν με τον αδελφό του Μπέγκτερ ήταν άθλια και τελείωσε με τον Τέμουτζιν να διαπράττει μια ασυγχώρητη πράξη στη μογγολική κουλτούρα – δολοφόνησε τον αδελφό του για ένα ψάρι που είχε πιάσει και αργότερα τον έκλεψε ο Μπέγκτερ.

Αν και αρχικά εκδιώχθηκε από τους Tayichiud , αυτοί θέλησαν τελικά να τον συλλάβουν αφενός σαν εκδίκηση για τη δολοφονία του αδελφού του και αφετέρου αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε πιθανότητα σύγκρουσης τους με τους Τατάρους εξαιτίας της δολοφονίας του πατέρα του.
Δυστυχώς, ακόμη και μετά από φυγή από τους εχθρούς του, ο Τεμουτζίν τελικά αιχμαλωτίστηκε και κρατήθηκε όμηρος.
Εκτιμάται ότι κρατήθηκε όμηρος για πάνω από δέκα χρόνια, αλλά δεν υπάρχει σαφές αρχείο που να δείχνει ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι ακριβές.
Η μαρτυρία της αποφασιστικότητας της μητέρας του ενώ μεγάλωνε ήταν το κλειδί στην εκτέλεση του σχεδίου απόδρασής του από τους απαγωγείς του.
Σε μια κρύα νύχτα, όταν ο φύλακας που ήταν υπεύθυνος για να τον προσέχει είχε πιει πάρα πολύ, ο Τεμουτζίν τον χτύπησε στο κεφάλι, κερδίζοντας έτσι αρκετό χρόνο για να φύγει.
Αφού κρύφτηκε στους θάμνους, συνάντησε έναν από τους παλιούς συμμάχους του πατέρα του, ο οποίος ως μορφή τιμής προς τον πατέρα του Τεμούτζιν, τον βοήθησε στην απόδρασή του.
Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία, Ο Τεμουτζίν ήταν ελεύθερος άνθρωπος. Οι πιθανότητες γύριζαν υπέρ του.

Ο Temujin συνειδητοποίησε ότι η οικογένειά του διατηρούσε ένα σημαντικό κύρος μεταξύ των μελών άλλων φυλών με τα οποία ο πατέρας του είχε συμμαχήσει, παρά την απόρριψη από τη φυλή του.
Μετά την απόδραση του, ο Τεμούτζιν άρχισε να χτίζει σιγά σιγά τις δικές του συμμαχίες και να κερδίζει πιστούς οπαδούς.
Η κληρονομιά του πατέρα του και η ιστορία γέννησής του ρίζωσεστις καρδιές των ανθρώπων – είδαν τον Τέμουτζιν όπως ακριβώς τον έβλεπε ο πατέρας του – έναν ηγέτη που μια μέρα θα έφτανε σε απίστευτη επιτυχία.

Έγινε ένας από τους πιο γνωστούς ηγέτες μέχρι σήμερα.

Έγινε ο Τζένγκις Χαν, ο «Παγκόσμιος» Κυβερνήτης.

Πηγή : https://www.ageofempires.com/news/making-temujin/

Αφήστε ένα Σχόλιο