Age IV Campaigns – Ivan the Great – To Campaign των Ρώσων

Age IV Campaigns – Ivan the Great – To Campaign των Ρώσων

Ο Ρώσος Πρίγκιπας, ο Ιβάν ο Γ’, γνωστός και ως Ιβάν ο Μέγας, γεννήθηκε στη Μόσχα στις 22 Ιανουαρίου 1440.
Η παιδική του ηλικία ήταν ιδιαίτερα σκοτεινή, καθώς μεγάλωσε στη μέση ενός από τους μεγαλύτερους εμφυλίους πολέμους στην ιστορία της Μοσχοβίας.
Ο πατέρας του, Βασίλειος Β΄, πέρασε ένα σημαντικό μέρος της ζωής του προστατεύοντας τον θρόνο του από τον θείο και τα ξαδέρφια του, ενώ παράλληλα ηγήθηκε της Μόσχας και του λαού της.
Υπάρχουν λίγες διαθέσιμες πηγές για τη ζωή του Ιβάν πριν από την άνοδό του στην εξουσία και αυτές που είναι διαθέσιμες επικεντρώνονται στην οικογενειακή διχόνοια που είδε σε όλη την παιδική του ηλικία.

Ακόμη και ως νεαρό αγόρι, ο Ιβάν γνώριζε τον κίνδυνο να είναι γιος του Βασιλείου Β’, με αποτέλεσμα να μην του είναι άγνωστες οι συνέπειες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια μέρα.
Ένα βράδυ, ο Ιβάν βρέθηκε να μεταφέρεται κρυφά σε ένα μοναστήρι, αφού ο πατέρας του συνελήφθη και τυφλώθηκε από τον ξάδερφό του.
Αυτή η επίθεση στον θρόνο ήταν ένα βασικό σημείο καμπής στην παιδική ηλικία του Ιβάν.
Δεν υπήρχε τρόπος για τον Ιβάν να ξέρει αν ο πατέρας του θα επιζούσε από αυτή την επίθεση ή αν ο πατέρας του θα μπορούσε να συνεχίσει την κυριαρχία του, αλλά δεν υπήρχε χρόνος να σκεφτεί εκείνη τη στιγμή.
Έπρεπε να φτάσει στην ασφάλεια του μοναστηριού.  Όμως αφού έφτασε στο μοναστήρι, ο Ιβάν παραδόθηκε πίσω στους θείους του ως όμηρος έως ότου ο πατέρας του ανέκτησε την εξουσία πάνω στο θρόνο.
Ο Ιβάν δεν ήξερε ότι η τύφλωση του πατέρα του θα τον έφερνε στη θέση να γίνει ηγεμόνας της Μόσχας σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών.

Σε αντίθεση με πολλούς νέους ηγεμόνες, ο Ιβάν είχε το πλεονέκτημα να έχει την καθοδήγηση του πατέρα του, ενώ σιγά σιγά αναλάμβανε το νέο του ρόλο.
Μπορεί η τύφλωση είχε αντίκτυπο στην ικανότητα του Βασιλείου να κυβερνά, μετέτρεψε αυτή την ατυχία σε ευκαιρία να δείξει στον γιο του πώς να είναι επιτυχημένος ηγέτης, όχι μόνο στη μάχη, αλλά και στο κοινωνικοπολιτικό τοπίο που αναπτύχθηκε μέσα και γύρω από τη Μόσχα. Ο Βασίλειος ο Β’ ήξερε ότι η μέρα που ο γιος του θα έπρεπε να αναλάβει το θρόνο θα ερχόταν νωρίτερα παρά αργότερα, γι’ αυτό προετοίμασε τον γιο του να ακολουθήσει τα βήματά του.
Στα εφηβικά του χρόνια, ο Ιβάν ήταν επικεφαλής στρατιωτικών αποστολών για την εξάλειψη των εσωτερικών και εξωτερικών απειλών για τον θρόνο του πατέρα του, έτσι σταδιακά άρχισε να σχεδιάζει τη στρατηγική του να επεκτείνει τα εδάφη του και σχεδίασε την ανάπτυξη νέας εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Ο Βασίλειος Β πέθανε το 1462 αφήνοντας πίσω του έναν προετοιμασμένο Ιβάν για να αναλάβει τον θρόνο.
Η οικογενειακή διχόνοια θα εξακολουθούσε να αποτελεί μέρος της διακυβέρνησής του, αλλά δεν ήταν κάτι που ο Ιβάν δεν μπορούσε να χειριστεί – εξάλλου, ήταν εξοικειωμένος με τις περιπλοκές συνθήκες του να ηγείται της Μοσχοβίας ενώ ταυτόχρονα προστατεύει τον θρόνο του από άμεσες επιθέσεις.
Ο Ιβάν δεν έχασε χρόνο ανεβαίνοντας στο θρόνο.  Στέφθηκε νέος Τσάρος, ήταν η πρώτη φορά που οι Ρώσοι θα χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο για να αναφερθούν στον αρχηγό τους, ανέπτυξε ένα νέο οικόσημο με την πρώτη του σύζυγο και άρχισε να εδραιώνει τους θρόνους διαφορετικών ρωσικών εδαφών.
Αυτό που είναι τώρα γνωστό ως «μεγάλες συγκεντρώσεις των ρωσικών εδαφών» περιλάμβανε την προσάρτηση των ανατολικών σλαβικών εδαφών, των περιοχών της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας και των δύο ρωσικών εδαφών.

Ο Ιβάν ήταν ένα απίστευτα ιδιαίτερο αγόρι ακόμη και πριν κυβερνήσει στο πλευρό του πατέρα του.
Η προθυμία του να μάθει από τον πατέρα του πώς να κυβερνά τόσο τεράστιες χώρες σε νεαρή ηλικία ήταν ένας δείκτης του πώς θα έμοιαζε το μέλλον του.
Ο Ιβάν είδε το θάρρος και την αποφασιστικότητα του πατέρα του να συνεχίσει να κυβερνά τη γη του ακόμα και μετά από έναν τραυματισμό που άλλαξε τη ζωή του.
Η δύναμη του Βασιλείου ενέπνευσε τον Ιβάν να συνεχίσει την ατρόμητη ηγεσία του πατέρα του.
Ο πατέρας του ήταν ακόμα ο κυρίαρχος του θρόνου, αλλά ο Ιβάν ήξερε ότι η ζωή του επρόκειτο να αλλάξει.

Ήταν προορισμένος να είναι μεγάλος.

Αυτό ήταν τώρα το βασίλειό του.

Πηγή: https://www.ageofempires.com/news/making-ivan/

Αφήστε ένα Σχόλιο