Homepage Forums Online Age Of Empires II Οδηγός για πολύ αρχάριους

Τοποθέτηση ετικέτας: 

Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
 • Συντάκτης
  Δημοσιεύσεις
 • #162420
  Chairman_Cheshire
  Συντονιστής

   [url=https://ibb.co/3CNg3df][img]https://i.ibb.co/qrsTSj0/47dd8cfd3c9c2cf58fce4088444c14b6.jpg[/img][/url]

   Το Age of Empires 2 σου δίνει την επιλογή να παίξεις μόνος σου ενάντια σε AI (computer) ή να δοκιμαστείς στον απαιτητικό κόσμο του multiplayer. Πολλοί παίχτες αφού νιώσουν ότι τα καταφέρνουν ενάντια στον AI κανονικής ή μέτριας δυσκολίας, αποφασίζουν να επιχειρήσουν κάποια online παιχνίδια όπου και διαπιστώνουν ότι πολλά πράγματα που έκαναν δεν ήταν σωστά, ενώ υπάρχουν και άλλα που πρέπει να ξαναμάθουν.

   Θυμάμαι ως παιδί (είναι και σχεδόν 20 χρονών το aoe2!) τα παιχνίδια μου ενάντια σε AI να διαρκούν δύο με τρεις ώρες τουλάχιστον. Λογικό, αφού έβγαζα μόνο 30 χωρικούς σε όλο το παιχνίδι! Όταν ήρθα σε δεύτερη επαφή με το aoe2 αρκετά χρόνια αργότερα μέσω της voobly κοινότητας, κατάλαβα ότι υπήρχαν ακόμα πολλά που έπρεπε να μάθω. Το πρόβλημα είναι πως ενώ εύκολα μπορείς να βρεις διαδικτυακά πολλούς οδηγούς για προχωρημένους (πχ build orders), λείπουν οι οδηγοί για τους πολύ νέους παίχτες ή για αυτούς που έχουν χρόνιες βασικές αδυναμίες. Αυτό το άρθρο λοιπόν θα επιχειρήσει να βοηθήσει όλους αυτούς.

   Πριν προχωρήσουμε στα tips πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως , όπως σε κάθε οδηγό του aoe2 , πολλά πράγματα είναι συγκυριακά. Η online εμπειρία είναι αυτή που βοηθάει να κρίνεις μέχρι που είναι χρήσιμος κάθε οδηγός κάθε φορά.

   1) Κάθε παιχνίδι χρειάζεται διαφορετική στρατηγική. Αν έχεις μάθει να κάνεις μόνο ένα πράγμα τότε μάλλον θα περάσεις δύσκολα. Το κλειδί είναι η προσαρμοστικότητα ανάλογα με τον πολιτισμό σου και αυτόν του αντιπάλου σου, ανάλογα τον χάρτη και που βρίσκονται βασικές πρώτες ύλες σε αυτόν, ανάλογα τον τύπο του παιχνιδιού κλπ.

   2) Βγάλε παραπάνω χωρικούς. Πολλοί νέοι παίχτες δεν αντιλαμβάνονται την σπουδαιότητα της οικονομίας. Δυνατή οικονομία σημαίνει περισσότερος και ισχυρότερος στρατός σε συντομότερο διάστημα.Αυτός είναι ο λόγος που στόχος κάθε επίθεσης είναι η οικονομία. Ο γενικός κανόνας είναι πως σε ένα παιχνίδι με 200pop που φτάνει Imperial Age θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 100 χωρικούς.

   3) Σταμάτα τους χωρικούς. Η οικονομία είναι σημαντική αλλά εσύ τον παράκανες. Δεν έχουν νόημα οι παραπάνω χωρικοί σε σχέση με τον αντίπαλό σου, αν ο τελευταίος συστηματικά σε σκοτώνει πριν φτιάξεις ούτε έναν στρατιώτη. Πρέπει να είσαι σε θέση τουλάχιστον να αμυνθείς αν δεν μπορείς να έχεις την επιθετική πρωτοβουλία

   4) Φτιάξε παραπάνω Town Centers στην Castle age. Το πόσα παραπάνω εξαρτάται από την περίπτωση (συνήθως δύο με τρία). Τα tc εκτός από ότι προστατεύουν τους χωρικούς σου σε περίπτωση επίθεσης, σου δίνουν την δυνατότητα να φτιάχνεις ταυτόχρονα πολλούς χωρικούς. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά στην αρχή κάθε παιχνιδιού, το tc να δουλεύει συνεχώς και να μην μένει ΠΟΤΕ ανενεργό.

   5) Λιώσε το idle villager button. Ιδιαίτερα στην Dark και Feudal age αποτελεί πλήγμα για την οικονομία εάν ένας ή περισσότεροι χωρικοί δεν ασχολούνται με κάτι.

   6) Ξόδευε τις πρώτες ύλες σου. Σε αντίθεση με την πραγματική ζωή, δεν συμφέρει να αποταμιεύεις. Προφανώς χρειάζεται να βάλεις σε προτεραιότητα πόσα ξοδεύεις και που ανάλογα την τακτική σου, όμως όταν αρχίζουν και συσσωρεύονται χιλιάδες πρώτες ύλες ίσως πρέπει να κάνεις καμία αναβάθμιση, να βγάλεις περισσότερο στρατό ή απλά να πουλήσεις.

   7) Μάθε τα βασικά counters. Κάθε μονάδα στο παιχνίδι έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα ποια μονάδα αντιμετωπίζει. Πρέπει να γνωρίζεις πχ τους 3-4 πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του διαδεδομένου knight rush και γενικά πως αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά (cost effective) κάθε μονάδα.

   8) Δεν χρειάζεται να κάνεις κάθε τεχνολογία και αναβάθμιση. Επικεντρώσου σε εκείνες που βοηθούν κάθε φορά την τακτική σου.

   9) Μην ξεχνάς βασικές αναβαθμίσεις για τον στρατό σου στο blacksmith, university και υπόλοιπα στρατιωτικά κτήρια. Συγκεκριμένα από το blacksmith δίνουμε προτεραιότητα σε armor αναβαθμίσεις εάν έχουμε meele μονάδες και σε attack αναβαθμίσεις εάν έχουμε range μονάδες.

   10) Χρησιμοποίησε όλες τις πηγές φαγητού γύρω από το tc σου πριν περάσεις στις φάρμες. Γνωρίζω ότι μπορεί να είναι αγχωτικό για τους νέους παίχτες το boar luring, όμως μιλάμε για 340 “τσάμπα” φαγητό ανά αγριογούρουνο.

   11) Μοίρασε ξανά τους χωρικούς σου. Αν παρατηρήσεις πως έχεις πολύ παραπάνω από μία πρώτη ύλη, μπορείς κάλλιστα να πάρεις κάποιους χωρικούς απο εκεί και να τους στείλει να μαζέψουν κάτι άλλο. Οι χωρικοί γνωρίζουν το ίδιο καλά όλα τα επαγγέλματα!

   12) Χτίσε παραπάνω στρατιωτικά κτήρια. Για να βγάζεις γρήγορα μονάδες και κυρίως να ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙΣ όσες χάνεις κατά την διάρκεια της μάχης ένα (ίδιου τύπου) στρατιωτικό κτήριο δεν αρκεί.

   13) ΜΗΝ χτυπάς το καμπανάκι. Ενώ φαίνεται ότι προστατεύει τους χωρικούς σου που δέχονται επίθεση, ταυτόχρονα το καμπανάκι καλεί μέσα στα κτήρια όλη την γύρω οικονομία σου, ακόμα και αυτή που δεν διατρέχει κίνδυνο. Αντίθετα πειραματίσου με το garison – ungarison button που σου δίνει την δυνατότητα να προστατεύεις συγκεκριμένα τους χωρικούς που δέχονται επίθεση.

   14) Χρησιμοποίησε τον Scout σου. Πολλοί νέοι παίχτες υποτιμούν τις πολλαπλές δυνατότητες μιας καλής ανίχνευσης. Πέρα του αρχικού εντοπισμού της βάσης του εχθρού, ο scout μπορεί να δώσει πληροφορίες για την τοποθεσία βασικών πρώτων υλών καθώς και για την στρατηγική του αντιπάλου στα πρώτα στάδια του παιχνιδιού.

   15) Χρησιμοποίησε patrol. Κάποιες φορές, κυρίως όταν οι στρατοί είναι μεγάλοι σε αριθμούς, συμφέρει να εμπλέκεσαι στην μάχη χρησιμοποιώντας το patrol button ώστε όλες οι μονάδες να επιτεθούν στην κοντινότερες αντίπαλες μονάδες αντί να “κυνηγούν” μία συγκεκριμένη σπαταλώντας δύναμη πυρός.

   16) Χρησιμοποίησε hotkeys. Είναι περιτό να αναφέρουμε πόσο πολύ βοηθούν και όμως πολλοί νέοι παίχτες τα φοβούνται. Δεν χρειάζεται να τα μάθεις όλα μεμιάς. Ξεκίνα με βασικές εντολές, όπως να φτιάχνεις σπίτια, φάρμες, χωρικούς κλπ.

   17) Επέλεξε σε ποιον server παίζεις και με ποιόν. Ομολογουμένως τη στιγμή που γράφεται ο συγκεκριμένος οδηγός το Voobly είναι μακράν ο καλύτερος server αναφορικά με την ποιότητα του παιχνιδιού και τις δυνατότητες. Εάν όμως είσαι αρχάριος παίχτης ίσως να βρεις περισσότερους στο επίπεδο σου μέσω Steam. Αργότερα μπορείς να περάσεις στο new players lobby του Voobly όπου τα πράγματα γίνονται πιο απαιτητικά. Επίσης προσπάθησε πάντα να παίζεις με άτομα του ίδιου επιπέδου (elo) με το δικό σου.

   18)Τα τείχη δεν σε προστατεύουν όσο νομίζεις. Σε πολλούς ανοιχτούς χάρτες είναι χρονοβόρο και δεν συμφέρει οικονομικό να χτίσεις stone walls για προστασία. Αναφορικά με τα palisade walls και άλλα αυτοσχέδια τείχη με σπίτια και λοιπά κτήρια, πρέπει πάντα να έχεις στο νου σου ότι γκρεμίζονται αρκετά γρήγορα οπότε το καλύτερο που προσφέρουν είναι μερικά πολύτιμα δευτερόλεπτα για να προετοιμάσεις άμυνα.

   19)Μην τα παρατάς. Προσπάθησε να μην εγκαταλείπεις παιχνίδια με την πρώτη στραβή. Συνήθως το παιχνίδι δεν έχει κριθεί ακόμα και υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για την νίκη. Ακόμα και αν χάσεις, παρακολούθησε τα rec ώστε να διαπιστώσεις τι θα μπορούσες να κάνεις διαφορετικά.

   20) Εάν έχεις χρόνο παρακολούθησε επαγγελματίες παίχτες. Ίσως μάθεις περισσότερα, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, αντί να διαβάζεις συνεχώς οδηγούς.

   21) Ευ αγωνίζεσθαι. Τα e-sports δεν διαφέρουν από τα παραδοσιακά αγωνίσματα αναφορικά με την συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύουμε. Το hf (have fun) στην αρχή του αγώνα και το gg (good game) στο τέλος είναι κάτι παραπάνω από τυπικά.

   Αυτές ήταν μερικές συμβουλές για αρχάριους παίχτες. Εάν είσαι παλιός ή νέος στο παιχνίδι και πιστεύεις πως κάτι ξεχάστηκε, γράψε το στα σχόλια.

   Τέλος ας μην ξεχνάμε πως το aoe2 είναι ένα παιχνίδι όπου στόχος του είναι να περνάμε καλά. Υπό αυτή την έννοια δεν είμαστε υποχρεωμένοι στο online παιχνίδι, εφόσον μας ικανοποιεί να παίζουμε μόνοι μας ή μαζί με φίλους ενάντια σε AI. Όσοι όμως επιλέξετε να ασχοληθείτε με την multiplayer πτυχή, θα διαπιστώσετε πως παρά το πιθανό κακοτράχαλο ξεκίνημα, το aoe2 έχει ακόμα περισσότερες συγκινήσεις να προσφέρει.

  Επισκόπηση 1 δημοσιεύσεων (από 1 συνολικά)
  • Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να απαντήσετε σ' αυτό το θέμα.